4.sınıf din kültürü 1.dönem 2.yazılı soru ve cevapları

……………. 4. SINIF DİNKÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 2. SINAV SORU VE CEVAPLARI

 Soru1.Peygamber efendimizin insan olma özelliğine Allah c.c  neden vurgu yapmiştir. Bu özelliği  niçin önemlidir****

 C1. Allah (cc) insanlara içlerinden kendileri gibi bir peygamber göndermiş,bu durumu da Kuranı Kerim‘de   sık sık hatırlatmıştır.İnanmayan insanlar ise içlerinden gelen bu peygambere kendileri gibi bir insan olması gerekçesi ile inanmak istememişlerdir.Onun çarşılarda gezmesini, yetim birisi olmasını, olağanüstü özelliklerinin olmamasını inanmamalarına sebeb göstermişlerdir.Çünkü onların inandığı Allah‘a ancak olağanüstü özellikleri olduğuna inandıkları putlar aracılığı ile ulaşılabilir.Peygamberimizin insan olmasının sürekli vurgulanması sebebi ise,ey insanlar!Siz de peygamber (sav) gibi Allah‘a dua  ve ibadet ederek ulaşabilirsiniz demektir.Ayrıca içlerinden bir peygamber olması onlara gelen emir ve yasaklara onların da uymasını kolaylaştıracaktır.“O koskoca bir peygamber onun olağanüstü özellikleri var, biz onun yaptıklarını nasıl yapalım“ demelerinin imkanıkalmayacaktır.Peygamberimiz Allah‘ın emirlerini yapabiliyorsa her insan yapabilir .Çünkü onun onlardan farkı Allah‘tan vahiy almasıdırZaten o bütün işlerinde insanlara örnek olmuş tüm aşırılıklardan kaçmış ve insanlara yaşanabilir bir din sunmuştur.

 

Soru2.Dinimiz İslam‘ın temizliğe verdiği önemi anlatınız.

 

C2.Dinimiz islam insanoğlunun yeryüzünde mutlu,huzurlu ,sağlıklı ve barış içinde yaşamasını sağlamayı amaçlar.Dinimize göre insanın sağlık ve mutluluğu çok önemlidir.Bunun için Rabbimiz kendisine yaptığımız bütün ibadetlere temizliği şart koşmuştur.Haftada bir kez banyo yapmak (gusul),günde beş kez elimizi yüzümüzü, ağzımızı,burnumuzu,kulaklarımızı ve ayaklarımızı yıkamak(abdest)her müslümana farzdır. Aslında bu temizliklere Rabbimizin ihtiyacı yoktur .Ama O müslümanın her zaman temiz olmasını istemektedir.Temizlik imandandır hadisi de bu gerçeği anlatmaktadır.Temiz olduğumuzda hem biz rahat  ederiz hem de bizimle irtibatı olan bütün insanlar rahatsız olmaz.

 

Soru3.Peygamberimizin ailesi kimlerden oluşmaktadır ve çocukluğu nasıl geçmiştir.?

 

C3.hz Muhammet(s.a.v) in Annesi Amine, babası Abdullah ,dedesi Abdulmuttalip,amcası Ebu Taliptir.Babası peygamberimiz henuz doğmadan; annesi ile dedesi ise cocukluk döneminde ölmüştür.Peygamberimizi dedesi Abdulmuttalip’in vasiyeti üzerine amcalarından Ebu Talip büyütmüştür.Diğer iki amcası ise Hz Abbas ile peygamberimize inanmayıp ona eziyet eden Ebu Lehep’tir.Amcası Ebu Talip‘in oğlu ise Hz Ali’dir.Peygamberimiz bebeklik ve  ilk çocukluk dönemini iyi bir Arapça öğrenmesi ve Mekkenin olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için süt annesi Halime’nin yanında geçirmiştir.

 

Soru4. Fâtiha Suresi hakkında bilgi vererek ve  anlamı ile yazınız.******
C.4Fâtiha suresi, Kur’an-ı Kerim’in ilk suresidir. Kur’an-ı Kerim’in başında yer alır. Namazlarda okunması gereken bir suredir.  Bu nedenle öncelikle ezberlenmesi gereken surelerdendir.peygamberimiz “Fatihasız namaz olmaz“ buyurmuştur.Bu sure nasıl okunur ve anlamı nedir? Birlikte öğrenelim

. Fâtiha Suresi Bismillâhirrahmânirrahîm. 
Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîn.         Errahmânirrahîm.    Mâliki yevmiddîn. İyyâke nabüdü ve iyyâke nestaîn.
İhdinessırâtal müstakîm.    Sırâtallezîne enamte aleyhim.   Gayril mağdûbi aleyhim ve leddâllîn.
 (Âmin.)
Anlamı :Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.  Hamt (övme övülme ve şükür), âlemlerin Rabb’i Allah’a aittir.. O, esirgeyendir,bağışlayandır.. Ceza (ahiret) gününün sahibidir. (Rabb’imiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve sadece senden yardım isteriz. Bize doğru yolu göster. Kendilerine nimet verdiğin insanların yolunu.  Gazaba uğramışların ve sapmışların  yolunu değil! (Âmin.)

 

Soru5.Temizliğin önemini anlatan güzel sözlere örnekler veriniz.

C5-Peygamber efendimiz  “temizlik imanın yarısıdır,temizlik imandandır.“buyurmuştur. Atalarımız ise  aslan yattığı yerden belli olur.Akan su yosun tutmaz.Temiz bir çevre istiyorsan önce kendi kapının önünü süpür.Temizlik ruhun gıdasıdır.İnsan elbisesine göre karşılanır bilgisine göre ağırlanır.Allh temizdir temiz olanı sever

 

Soru.6. Fiili dua nedir?Sözlü duadan  farkı nedir?Açıklayın.

 

C.6.Dua Allah‘tan kelimelerle bir şey istemektir.Bunu her müslüman zaten yapmak zorundadır.Fiili dua ise ; Allah’tan istediği şeyler için gayret göstermek ,çaba sarfetmektir.Gereklerini yerine getirmediğimiz  dualarımızın kabul olmasını beklemek müslüman bir kimseye yakışmaz.

 

Örneğin;gireceği sınav için her gün sadece dua eden biri ile,gireceği sınava iyice çalışıp sonra dua eden kişi bir olur mu?Biri sadece sözlü dua yapmış tembel tembel beklemiş, diğeri ise çalışmış gayret etmiş kendisini mahçup etmemesi emeğinin karşılığını görmesi için de Allah’ yalvarmış sözlü duasunı  fiili dua ile güçlendirmiştir.Allah tabiki fiili dua yapan kişinin emeklerini boşa çıkarmayacak onun duasına karşılık verecektir.Bizde sözlü dualarımızı yaptığımız çalışmlarla güçlendirebiliriz.çünkü Allah çalışkanlığı sevmekte ,tembelliği ve aylaklığı beğenmemekedir.Müslüman birine yakışan  ise hayatının merkezine dua ile fiili duayı koymaktır.

 

Soru.7 Subhaneke duasını anlamı ile birlikte yazınız.

 

C7.SÜBHANEKE DUASI

Sübhaneke’llahümme vebihamdik. Vetebarekesmük. Veteâla Ceddük.  Vela ilahe ğayrük.

SUBHANEKE DUASININ ANLAMI    Allahım! Sen bütün kusurlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle kusursuz kabul eder ve yüceliğini her zaman dile getiririm. Senin adın mübarektir. Senden başka İlah yoktur

 

Soru 8     .Maddi ve manevi temizlik ne demektir açıklayınız.

 

C8.    Dinimiz temizliği genelde iki grupta ele alır. Birincisi maddi temizlik, ikincisi ise manevî temizlik.Maddi temizlik insanın bedeninin, elbiselerinin ve yaşadığı evin, mahallenin, çevrenin temiz olması anlamına gelir. Manevî temizlik ise kötülüklerden, günahlardan, zarar verici şeylerden uzak durmak, tövbe etmek, bağışlanma dilemek, ruhu günahlardan arıtmak demektir.

           Maddi kirlilik insanın vücuduna ve sağlığına zarar verir, onun hastalıklara yakalanmasına neden olur. Bu açıdan Peygamberimizin sünnetine uyarak ellerimizi her fırsatta yıkamalı, elimizi, amaçsız sağa sola sürmemeli, elimizi veya elimizdeki kalem, silgi gibi cisimleri ağzımıza götürmemeliyiz. Bir çok hastalıklar ağızda biriken bakterilerin kana karışması sonucu ortaya çıkar. Bu yüzden ağız ve diş temizliğine çok dikkat etmeli, Peygamberimizin sık sık dişlerini dal parçasından yaptığı fırçayla (misvak) temizlediği gibi biz de diş fırçasıyla güzelce temizlemeliyiz.Manevî kirlilik insan ruhuna zarar verir, onun çeşitli saplantılara gömülmesine, kararmasına, acımasızlaşmasına neden olur. İslam dininin emrettiği ibadetler, maddi ve manevi temizliği sağlar. Allah’ın ve insanların sevdiği, temiz, pırıl pırıl, ışıl ışıl insanlar olmamız için Yüce Allah bize bu ibadetleri yapmamızı istemektedir.

 

Soru.9-“ Selâm ün Aleyküm”  ne demektir.Açıklayın.

 

C 9.. Allah’ın selamı üzerine olsun demektir.Selam verdiğimiz kişiye benden sana zarar gelmez.Ben sana kötülük düşünmüyorum.Seninle iyi ilişkiler geliştirmek istiyorum demektir.Selamın değişik türleri vardır.Merhaba, Günaydın,Tünaydın  İyi Akşamlar  İyi günler sözleri de selam sözleridir.Karşımızdaki insanlara selam verdiğimizde sevap kazandığımızı Allahın bizim bu güzel davranışımız dolayısı ile bizi ödüllendireceğini unutmamalıyız.Selam vermek iyi ilişkiler geliştirmemizin ilk adımıdır.Selam vererek karşıdaki insana iyi dileklerimizi,onu düşündüğümüzü,ona değer verdiğimizi göstermiş oluruz.

 

Soru10-Cahiliye dönemini ve peygamberimizin bu dönemin sonunda gönderilme nedenini  acıklayınız.******

 

C10. Cahiliye dönemi peygamber efendimiz gelmeden önceki kötülük dolu dönem demektir.O dönemde insanlar kendilerine zarar veren her türlü kötülüğü  sanki iyilik imiş gibi yapıyorlardı.Ağaçtan, taştan, metalden yaptıkları heykellere sanki o heykeller kendilerini duyuyormuş gibi ibadet ediyorlardı .Kendi kız çocuklarını ileride kötü yola düşebilir endişesiyle diri diri toprağa gömüyorlardı .Güçlü olanlar insanları tıpkı bir mal gibi evlerini köylerini basarak ele geçirip  köle diye alıp satıyorlardı.Faizle borç verip ödemeyenlerin eş ve çocuklarını ellerinden alıyorlardı.Hırsızlık adam öldürme içki kumar gibi bir çok kötülüğü bu dönemde insanlar normal bir davranış gibi işliyorlardı.İşte Rabbimiz insanları bu karanlık cahiliye döneminden kurtarmak için kendi içlerinde yaşayan,O zamana kadar çok güvenip sevdikleri Hz Muhammeti ( s.a.v))  elçi olarak göndermiştir.Peygamberimiz Allah‘tan aldığı ayetleri insanlara anlatarak onları uzun bir mücadeleden sonra gerçeklerle buluşturmuştur.

 

 Adı :

 Soyadı:

   

Soru1.Peygamber efendimizin insan olma özelliğine Allah c.c  neden vurgu yapmiştir. Bu özelliği  niçin önemlidir****

 

Soru 2-Cahiliye dönemini ve peygamberimizin bu dönemin sonunda gönderilme nedenini  acıklayınız

 

Soru 3     .Maddi ve manevi temizlik ne demektir açıklayınız.

 

Soru4. Fâtiha Suresi hakkında bilgi vererek ve  anlamı ile yazınız.******

 

Soru3.Peygamberimizin ailesi kimlerden oluşmaktadır ve çocukluğu nasıl geçmiştir.?

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.