23 Nisan (Şiirler, Açıklama, Dosya)

23_nisan_siirleriMilli Egemenlik Çocuk Bayramı

Milletimizin ebediyete olan yolculuğunda 23 Nisan 1920 önemli bir dönüm noktasını oluşturur. Dünya dış politikasına hakim devletlerin hasta adam olarak nitelendirdikleri ve tez zaman içinde ölmesini bekledikleri Osmanlı İmparatorluğunun küllerinden yeniden doğuşunu simgeleyen bir tarihtir.

O zamanlar meşrutiyet ile yönetilen Osmanlı İmparatorluğunda padişah etkisiz hale getirilmiş, halk temsilcilerinin bulunduğu Meclisi Mebusan kapatılmıştı. Yani halkımızın işgallere karşı sesi susturulmuş, devletin eli kolu bağlanmıştı.

Kaçınılmaz sona doğru ilerleyen Osmanlı İmparatorluğunda şanlı Türk tarihin esarete girmesine gönlü razı olmayanlar da vardı. Bunların başında Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları geliyordu. 19 Mayıs 1919’da çakan özgürlük kıvılcımı, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi ve Sivas kongresi ile halk ateşine dönüştü.

Türk halkı millet iradesinin susturulmasına, düşmanın namahrem elinin kutsal vatan toprağına uzanmasına göz yummayacağı vatanperver kişilerin faaliyetleri ile anlaşılmıştı.

Ve o kutlu gün geldi. Düşman kuvvetleri Osmanlı Millet Meclisini kapatınca bu yüce milleti hegemonyaları altına alabileceklerini sanıyorlardı. 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu meclis halkın öz meclisiydi. Düşman boyunduruğuna girmeyecek ve bağımsızlık hareketlerini örgütleyecekti.

Milletimizin yeniden bağımsız bir meclise sahip olması işgale karşı direnişlerde halkımıza güç verdi. Aynı zamanda düşman kuvvetlerinin yurdumuzda istedikleri gibi at koşturamayacaklarını da göstermiş oldu.

Yeni meclis esasen yeni bir otoritenin kurulduğu anlamına geliyordu. Yeni kanunlar çıkarılıyor ve yeni düzenlemeler yapılıyordu. Açılışından yaklaşık bir sene sonra 23 Nisan tarihi çıkarılan bir kanunla “Milli Bayram” olarak ilan edildi.  Bu günün çocuk bayramı olarak kutlanması ise 1927 yılında başladı.

Uzun yıllar süren savaşlarda eli silah tutan herkesin cepheye sürülmesi sonucunda ülkenin nüfusunun çoğunluğunu yetim çocuklar ile ölümü bekleyen yaşlı ve engelliler (savaş gazileri) oluşturuyordu. Ülke geleceğinin çocukların elinde olduğunu bilen ve onlara çocuk yaşta yaşadıkları dramları bir gün olsun unutturmak isteyen Mustafa Kemal bu bayramı çocuklara armağan etti. Dünyada çocuklara armağan edilmiş çok az sayıda bayram vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Çocuk Bayramında çocuklar temsili olarak bazı makamlara getirilir ve onların ileride böyle mevkilere geleceği hatırlatılırdı. O gelenek günümüzde de devam etmektedir.

1980 yılı darbesi sonrasında bayramın adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu. Milli Egemenlik Çocuk Bayramı ülkemizin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de kutlanmaktadır. . Milli Egemenlik Çocuk Bayramı’nda dünya ülkelerinden gelen çocuk heyetleri gösteriler sunarak bu bayramı bizimle paylaşırlar. Bu yönüyle coşkuyla kutlanan bir bayramdır. Çocuklara özel bir bayram olması dolayısı ile ilköğretim öğretim öğrencileri 23 Nisan’da şiirler okur ve müsamerelerde yer alırlar. Uzun yıllar stadyumlarda şiirler ve beden hareketleri yapılması şeklinde kutlanan 23 Nisan Çocuk Bayramı son yıllarda farklı şekillerde festival tadında kutlanmaktadır.

23 Nisan Şiirleri İçin Tıklayınız

23 Nisan Dosyaları İçin Tıklayınız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.