2017-2018 8.sınıf türkçe açık uçlu deneme sınavı

                                                                                              8.SINIFLAR AÇIK UÇLU DENEME
1-“Bırakmak” sözcüğünü “bir işi başka bir zamana ertelemek” anlamında cümlede kullanın.

2- “Dönmek” sözcüğünü  mecaz anlamıyla cümlede kullanın.

3-  “İşini üstünkörü yaptığı için istediği sonucu elde edemedi.”  cümlesindeki  altı çizili kelimenin cümleye kattığı anlamı yazın.

4-  Aşağıya “ciddi” sözcüğünün anlamları verilmiştir. Bu anlamlara uygun cümleler kurun.

Şaka olmayan, gerçek:

Titizlik gösterilen, önem verilen :

Ağırbaşlı :

5-“ağız” sözcüğünü deyim içinde cümlede kullanın.

6-  “Güneş denize yaklaşana kadar adada dolanıyorum. Artık benden başka kimse yaşamıyor bu adada. Başka bir canlı görme şansım yok mu diye düşünürken yanı ba­şımda bir tavşan beliriyor. “

Yukarıdaki parça kaçıncı kişi ağzından yazılmıştır?  Parçayı diğer anlatıcı ağzından tekrar yazın.

7- “Kahramanın başından geçen olayları onun ağzından sade ve sıcak bir dille okuyorsunuz. “ cümlesi kanıtlanabilirlik açısından nasıl bir cümledir? Neden?

8-  Edebî eserler yazıldıkları dilin havasını taşır. Yazmanın sırrı da yazarın soluduğu bu havayı okurlara solutmaktır. Ben de eserlerimde Türkçenin havasını okurlarıma solutmaya çabalarım. Mesela, dilimizdeki renk adlarının pek çoğunu eserlerimde bulabilirsiniz. Dil, yazının da yazarın da onurudur. Türkçenin havasını okuyucusuna solutan yazarlar, bu gerçeğe inananlardır.

Yazar, bu metindeki altı çizili ifadeyle  ne  anlatmak istemiştir?

9- “Gönül alıcı, okşayıcı sözlerle karşımızdakinin inadı yenilebilir. Ona istediklerimizi yaptırabiliriz”  anlamına gelen atasözünü yazın.

10-  Tekerlemelerin ardından bu dünyaya çeviri­riz gözlerimizi; alabildiğine dal budak salan hayallerimiz bu dünyanın renkli ve esrarlı sonsuzluğu içinde doyum kazanır. Yine bu dünyanın mucizeleri ile küçük dünyamızı kendimizce oluşturur, sihirli bir değnekle dar sınırları istediğimiz gibi genişletiriz. Gönlümüzce Kaf Dağı’nın sultanı, gönlü­müzce periler ülkesinin devi oluruz.

Metne göre yazarın “bu dünya” ifadesiyle kastettiği edebi tür nedir?

11-Oyuncular yan yana oturur. İçlerinden biri oyunu başlatmak üzere seçilir. Tüm oyun­cular önce ellerini iki kez bacaklarına vurur, sonra iki kez el çırpar, sonra da iki kez parmaklarını şıklatır. İlk oyuncu parmakla­rını şıklatırken önce kendi adını sonra da başka bir oyuncunun adını söyler. Sıra, adı söylenen oyuncuya geçer. El hareketlerin­de ya da adlarını söylemede hata yapan oyundan çıkar. Oyuncu sayısı azaldıkça hareketler daha hızlı yapılır. En sona kalan oyunu kazanır.

Yukarıdaki  paragraftan  bahsedilen oyunla ilgili olarak öğrenebileceğimiz iki kural yazın.

12-

Zemin katta küçük bir lokanta vardı.
Ondan yukarıda ise terzilerin, müzisyen­lerin, doktorların tabelaları bulunuyordu.
Delikanlı, kalabalığın uzağında durarak iş merkezine aşağıdan yukarıya doğru şöyle bir göz gezdirdi.
Elektrikli tabelanın bulunduğu ikinci kat diş polikliniğiydi.
Geniş pencereleri olan birinci katta çanta ve ayakkabı satan dükkânlar sıralıydı.
Bina dört katlıydı.
Numaralandırılmış cümleler, mantık akışına göre nasıl sıralanmalıdır? (sadece rakamları yazın)

13-    Çocukluk dönemi hafızada hep taze kalır. Buradaki anılarımız tamamen kaybetme­diğimiz, her fırsatta dönüp baktığımız bir fotoğraf albümü gibidir. Yeri geldiğinde hemen kapağı açılır, anılar yeniden canlanır.

Bu metinde   düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?

14-Nicedir bir öykü yazmayı düşünüyordum. Hayaller, anılar ve yaşadıklarım birden üşüştü başıma. Bilgisayarın başına otur­dum. Esinlenmek midir, nedir; kırlangıç üşüşmesine benzer cıvıltılar duydum kafamın içinde. Bilgisayar ekranına su gibi aktı kurduğum sözcükler, parlak cümleler… Yazara bağışlanan bir “an”dır bu, kırlangı­cı yakaladınsa yakaladın. Bana da bu anı değerlendirmek düştü. Önümde yazının iki kanatlı kapısı ardına kadar açıldı, içeriye adımımı atmak kaldı.

Paragrafta anlatılanlardan yola çıkarak bu metnin yazarı için ne söylenebilir?

15- Okumak, insanın fikir ve hayal dünyasını genişletir, zevklerini yükseltir. Okuyucu kitaplarda yeni dünyalar keşfeder, kendisini ve insanları daha iyi tanır. Dil ve anlatım yönünden güzel eserler okumak, insanın sözcük dağarcığını ve üslubunu geliştirir. Dünyaca tanınmış ve başarı göstermiş bazı kişilerin ortak sırları, kitapları sevmeleridir.

Yukarıdaki paragrafın konusunu yazın.

—————————————————————————————————————————————-

16- Aşağıdaki iki metinde vurgulanmak istenen ortak yön nedir? Yazın.

1.Metin:

Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler dediler ki: “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor. Ya bizi seç ya da onları…” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçeyle yazmaya.

Metin Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğunda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim.

17-     Elbette… Ben, dile dayalı bir gösteri sana­tının temsilcisiyim. Bu anlamda edebiyat eğitimi almış olmam, kelime hazinemi geliştirmeme ve kendimi doğru cümlelerle ifade etmeme katkıda bulundu. Ayrıca, ruh zenginliğimi de artırdı. Felsefe eğitimi ise dünyaya bakış açımı ve estetik anlayışımı geliştirdi. Her ikisinin kaynaşması benim sahnedeki başarımın temel etmenlerinden biridir.

Yukarıdaki paragraf  hangi sorunun cevabıdır? Soruyu yazın.

18-Ormanlar, maziyi hatırlatan gölgeli yollar, sürü hâlinde uçuşan kuşlar beni daima etkilemiştir.

Bu cümlede virgülün kullanım sebebini yazın.

19-Kitapta, beş duyumuzla tanıyıp  hoşlandığımız şeylerden, verimli çalışmanın  doyulmaz sevincinden ve birbirimize duydu­ğumuz sevgiden söz eden şiirler bulunuyor.

Bu cümlede altı çizili kelimelerden hangisi fiilimsidir?

20-      Bütün gece yağan karın kapadığı yollar nihayet açıldı.

Bu cümledeki altı çizili fiilimsiyle aynı türden fiilimsinin olduğu bir cümle yazın.

www.sorubak.com

DOKÜMANI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

“2017-2018 8.sınıf türkçe açık uçlu deneme sınavı” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.