2016 TEOG taban puanları düşer mi?

TEOG Puanları Düşer Mi?

TEOG’da Kimler Ek Puan Alacak

Eğitim-öğretim hayatında öğrencilerin başarı durumlarını belirlemek için belirli dönemlerde sınavlar yapılmaktadır. Öğrencilerin, ortaöğretimden liselere geçmek için girdiği sınavlardan biri olan TEOG, önceden yapılan SBS ve OKS sınavlarının yerini almıştır. ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’ olarak değerlendirilen bu yeni sınav sisteminin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa göre değil, geniş zaman dilimlerine yayarak belirlemektir.

Öğrenciler TEOG sınavı kapsamında birinci dönem 6, ikinci dönem 6 olmak üzere, toplamda 12 sınava girmektedir. Bu sınavda 3 yazılısı olan derslerin ikinci, 2 yazılısı olan derslerin ise birinci yazılıları ortak olarak yapılmaktadır. Sorular çoktan seçmeli olup, her ortak sınavda 20 soru sorulmaktadır. Her gün 3 sınava giren öğrenciler ilk gün Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Türkçe, 2. gün T.C İnkılap Tarihi, Fen ve Teknoloji, Yabancı dil derslerinin sınavlarına girerler. Bu sınavların diğer sınavlardan farkı ise 3 yanlışın 1 doğruyu götürmemesidir. Öğrenci, her doğru cevap için 5 puan almakta, toplam puan ise yazılı notu olarak e-okul sistemine girilmektedir. Yerleştirme puanı hesaplanırken, önce öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınır, daha sonra 5., 6., 7., 8. sınıf yıl sonu notlarının ortalaması alınır.

Birinci ve ikinci TEOG sınavlarında öğrencinin aldığı not ortalamasının %70’i ve okul başarı puanı ortalamasının %30’u yerleştirme puanına etki eder. Bu şekilde hesaplanan yerleştirme puanı ile öğrenciler liselerin belirlediği puanlar ile kendi puanlarını karşılaştırarak tercih yaparlar. Öğrencilerin bu noktada en büyük korkusu istediği liseye yerleşip yerleşemeyecekleridir.

Sınav sonrasında not hesaplaması yapan öğrenciler, istedikleri liselerin giriş puanları ile kendi puanları arasında çok fark yoksa TEOG puanları düşer mi diye düşünmeye başlarlar. Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Bildiğiniz gibi, okulların kontenjanları her yıl belirlenir ve herhangi bir lisenin aldığı öğrenci sayısı hemen hemen aynıdır.

TEOG lise tercihlerinde de, diğer tercihlerde olduğu gibi puan değil sıralama ya da yüzdelik dilim daha önemlidir. Bu yüzden öğrencilerin tercih yaparken, bir önceki yıl en son kaçıncı sıradaki öğrenciyi aldığına bakarak kendi puanıyla karşılaştırması gerekir. TEOG puanları düşer mi diye düşünen öğrenciler veya ebeveynler bu noktada TEOG puanından önce sıralamaya bakmalıdır. Çünkü genel olarak hesaplanan puanlar her yıl sınava giren öğrencilerin puanına göre değişmektedir. Eğer ki sınava girdiğiniz yılda genel olarak düşük puanlar alındıysa, puanınız düşük olsa dahi sıralamanız yükselecektir.

Bu da daha düşük bir puanla istediğiniz liseye girebilme imkânı sunacaktır. Bunun tersi bir şekilde o yıl sınava giren öğrencilerin geneli yüksek puan aldıysa, sıralamalar düşecek yüksek bir puan alınsa dahi istenilen liseye yerleşememe gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak TEOG puanları düşer mi sorusuna cevap ancak sınav sonuçları açıklandığı zaman elde edilen puan ve başarı sıralamasına göre değerlendirilir.

“2016 TEOG taban puanları düşer mi?” üzerine 4 yorum

    • bence gidemezsin ama gine de umudunu kaybetme cunkü aranızda 13 yuzdelik var benim bi okulla aramda 1 yuzdeliği oldugu halde herkes gidemezsın dıyo

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.