2014 YGS ve LYS ek puan hesaplanması

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
zaman ve fem deneme sınavları6287 sayılı Kanun’la 2547 sayılı Kanun’a ek “GEÇİCİ MADDE 61” gereği; bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunları, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek alanlarda bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanlar da yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu alanlar Tablo 3A’da ve Tablo 3B.1’de gösterilmiştir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.

2013-ÖSYS puanları veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına (açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programları hariç) yerleştirilen adaylar, 2014-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir.
Yükseköğretim Genel Kurulunun 15.08.2013 tarihli toplantısında, “02-06 Eylül 2013 tarihleri arasında ortaöğretim/açık öğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt olamayan ve ortaöğretim sorumluluk sınavı veya ek sınav sonucunda ortaöğretimden mezun olan adayların bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2013-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandıkları programların kontenjanları dikkate alınmadan 2013-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandıkları programlara 1 Kasım 2013 tarihine kadar kayıt yaptırabilmelerine karar verilmiştir.”

Bu karar gereği, 2013 ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirildiği hâlde 01.11.2013 tarihine kadar mezun olamadığı için yerleştirildiği programa kayıt yaptıramayan adaylardan, 2014 ÖSYS aday bilgisinde mezuniyet yılı “2014” olan adaylar ile öğrenim durumu “1 – Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım” veya “2 – Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim” olan adayların, 2014-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’lerinin çarpılacağı katsayılar yarıya düşürülmeyecektir.
2014-ÖSYS’ye ilişkin okul bilgileri, meb e-okul’dan alınarak ÖSYM sistemine yansıtılacağından 2013-ÖSYS’de yerleştiği halde mezun olamadığı için kayıt yaptıramayan adaylardan mezuniyet tarihi 1 Kasım 2013 – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında olan adaylar, mezuniyet tarihlerini belirtir onaylı diploma/mezuniyet belgesini dilekçe ekinde Merkezimize 6 Haziran 2014 tarihine kadar ulaştırdıkları takdirde bu adayların OBP’ye uygulanacak katsayıları yarıya düşürülmeyecektir. Bu tarihten sonra Merkezimize ulaşacak belgeler işleme alınmayacaktır. Bu adayların Merkezimize gönderecekleri dilekçelerinde durumlarını açıkça belirtmeleri, “2013-ÖSYS ile bir programa yerleştirildiği halde 1 Kasım 2013 tarihine kadar ortaöğretim kurumundan mezun olamadığı için kayıt yaptıramadığının” özellikle yazılması gerekmektedir. Bu durumun açıkça belirtilmediği dilekçeler işleme alınmayacaktır.
Sınavsız geçiş ile 2013-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır

2014 YGS ve LYS ek puan hesaplaması için tıklayınız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.