2014 SBS nasıl olacak? SBS kalktı mı?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi’nde televizyon-gazete Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi.Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılacağını açıkladı.

DERSHANELER ÖZEL EĞİTİM KURUMU OLACAK

Önümüzdeki yıldan itibaren SBS’nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, “Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak.” diye konuştu. Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı.

SBS KALKACAK MI SORUSU

Bir gazetecinin, “SBS kalkacak mı? Dersanelerle ilgili son durum nedir?” şeklindeki sorusuna Bakan Avcı şu cevabı verdi;

“Çocuklarımızın 4 yıllık eğitiminin bir sınava tabi tutulmasının psikolojik bir yük olduğunu biliyoruz. Bunu çözmek için belli bir mesafeye geldik. Tek bir sınav olmayacak bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak.

Bu tür okullara 50 bin kontenjan oluyor. 100-120 bin kişinin katıldığı ayrı bir sınav olacak. Çağ nüfusunun genel değerlendirmesini SBS ile yapılan değerlendirmeye sene içinde yapılan sınavlara bir çeki düzen getirerek yapacağız. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek. Dersanelerde kazandırılan test becerileri yerine o yarıyılda o dersten ne öğrendiklerini ne beceriler kazandıklarını ölçen sene içi yazılılarını kullanılabilir hale getireceğiz. Çocukların okul başarısını ölçebiliyor muyuz. Geçmiş yıllarda araştırmalarımızda okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirme sağlıklı olmuyor.

Okullararası değerlendirme birbirini tutmuyor. Öğretmenlerimiz not verirken bazılarına cömert, bazılarına tutumlu davranıyor. Bu yüzden o notların daha sonra kullanılamadığını gördük. Bu nedenle matematik, Türkçe, fen bilgisi gibi derslerden birer tanesini merkezden yapacağız. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun.

Türkiye genelinde öğrencilerinde notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek.”Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Avcı, “Yasal alt yapı çalışmaları sürüyor önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların, özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak. Velilerimiz çocuklarını dershanelere kayıt ederken acele etmesinler.” diye konuştu.

“2014 SBS nasıl olacak? SBS kalktı mı?” üzerine 11 yorum

  1. Sbs kalksın onun yerine yıl sonu ortalamaları ve okul içi ve okul dışı faliyetler göz önünde bulundurularak liselere gidilsin LÜTFENNNNN …………….. ;D

    Cevapla
  2. SBS ‘yi kaldırından Allah razı olsun ….
    SBS kalkarsa giderim SBS ‘yi kaldıranın elini ayağını öperim
    SBS kalksın yalvarırım lütfen
    SBS olmasın

    Cevapla
  3. SBS illeti kalksın artık !!!!!!
    stresten bildiklerimizi unutuyoruz !!
    sürekli stres depresyon derken psikoloji alt üst oluyor !!!
    Kalksın bu SBS belası lütfen
    yazılı notları değerlendirilsin

    Cevapla
  4. evet bende o arkadaşa katılıyorum sbs kalksın herkes kendi okuluna ayrı sınavlar yapıp liseler belirlensin

    Cevapla
  5. lütfen sbs kalksın okul sonu puanlar devreye girsin insanlar sbs ye girince heyecan ve korkudan bildiklerini de unutuyorlar normalde yapabildikleri soruları sbs de yapamıyorlar herkes kendi okuluna ayrı sınavlar yapsın daha iyi

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.