2014 EKPSS başvurularında istenecek belgeler

İNTERNET İLE BİREYSEL BAŞVURULAR

2012-ÖMSS/kuraya başvuran adaylardan eğitim bilgileri ile engel grubu bilgisinde değişiklik

bulunmayanlar, başvurularını ÖSYM’nin http://www.ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak yapabileceklerdir.

ekps1Bu adaylardan eğitim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını bir başvuru merkezinden yapacaklar ve değişikliğe esas belgelerinin onaylı bir örneğini dilekçe ekinde başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir.

2012-ÖMSS/kuraya başvuran adaylardan engel grubu bilgisinde değişiklik bulunanlar, başvurularını ÖSYM’nin http://www.ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarak 2012 yılı engel bilgileri ile yapabilecekler ancak; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden yeni durumlarını gösterir Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini alacaklar ve bu belge ile birlikte engelli sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini 14 Mart 2014 tarihine kadar ÖSYM’ye ulaştıracaklardır. Bu tarihten sonra ÖSYM’ye ulaşan belgeler işleme alınmayacaktır. Bu adayların yeni durumlarını gösterir Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi ÖSYM sağlık komisyonlarınca incelenecek, sağlık komisyonlarınca uygun görülenler işleme alınacaktır.

Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapacak adaylar için başvuru ekranında; “2012 yılında beyan ettiğim Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini 2014-EKPSS için de aynen kabul ediyorum” ifadesi yer alacaktır. Bu ifadeyi onaylayan adaylar 2014-EKPSS için bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapabileceklerdir. Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapan adaylar, başvurunun tamamlanması için “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” açıklamasını mutlaka görmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamalıdır.

2012-ÖMSS’ye ortaöğretim düzeyinde başvuarn özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu

2014-EKPSS’ye katılmayacağından (Yönetmelik gereği kura işlemine alınacaklardır.) bu adaylar 2014- EKPSS başvuru süresi içinde başvurularını yapamayacaklar, kuara için başvuruların başladığı tarihte başvuru yapabileceklerdir.

Bunun dışındaki tüm adaylar başvurularını bir başvuru merkezinden yapmak zorundadır.

EKPSS’ye ve kuraya başvuracak adaylar öncelikle, kendileri için belirtilen tarihlerde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alan Aday Başvuru Formunun bir çıktısını edinerek dolduracaklar ve aşağıdaki belgelerle birlikte kendi adres ilinde bulunan (varsa ilçesinde) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne şahsen başvurarak ilgili görevliler ile görüşeceklerdir. Adres ili KKTC veya yurt dışı olanlar istedikleri bir ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuracaklardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinin adresleri Bakanlığın http://www.eyh.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır. Bu görüşmede öncelikle adayın engelli sağlık kurulu raporundaki tanı esas alınarak, adayın ve görevlinin de görüşleri doğrultusunda adayın engel grubu ve buna bağlı olarak diğer engel durumu bilgileri tespit edilecektir. Sınava gireceği engel grubu ile diğer engelli bilgileri alanları yazılı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi, her aday için görevli tarafından 3 nüsha düzenlenerek aday ve görevli tarafından imzalanacaktır (İmza atamayacak durumda olan engelli adaylar için imza alanına uyarı yazınız.). Adaylar ÖSYM Başvuru Merkezine gitmeden önce aday ve görevli tarafından imzalanmış Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini edinmek zorundadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini edinmeyen adayların ÖSYM Başvuru Merkezlerince başvuruları kesinlikle alınmayacaktır. 3 nüsha olarak düzenlenen ve imzalanan bu belgenin bir nüshası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde, bir nüshası adayda kalacak, bir nüshası da ÖSYM Başvuru Merkezine aday tarafından teslim edilecektir.

Kuraya başvuracak adaylar için düzenlenen Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde adayın sadece engel grubu yazılacak, engeline ilişkin diğer bilgiler boş bırakılacaktır.

Adayların, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne giderken aşağıda belirtilen evrakı yanlarında bulundurmaları gerekmektedir:

1) EKPSS Aday Başvuru Formu

2) Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun %40 ve üzerinde engelli olduğu belirtilen engelli sağlık kurulu raporları

3) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava/kuraya başvurduğu öğrenim düzeyinden EKPSS’nin geçerlik süresi süresi içinde mezun olabileceğini gösterir resmi belge)

4) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adayların bu durumunu gösterir resmi belge/belgeleri

(Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adayların bu durumlarını; ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme engelliler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim çağı öncesi işitme engelli olduğunu gösterir engelli sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi işitme engelli olan işitme engellilerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme engelli olarak okumuş olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme engelli olduğunu gösterir diğer vb. resmi belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme engelli olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı öncesi işitme engelli olmuş kabul edilmeyecektir. Sadece kuraya başvuracak adayların bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmez.)

6) Varsa; 2006 yılından sonra mezun olan veya EKPSS’nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan zihinsel engelli adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) raporları, mezun olacakları/oldukları zihinsel engellilere ait okul diplomaları/öğrenim durumlarını gösterir resmi belge (Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların, varsa bile, bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmemektedir.)

Birden fazla engeli olan adaylar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevlisi ve adayın ortak kararı ile sadece bir engel grubunda EKPSS’ye başvurabilirler.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden onaylı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini alan adaylar kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek veya İnternet aracılığıyla sınav/başvuru ücretini yatıracaklardır. Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

EKPSS için 24 Şubat-7 Mart 2014, kura için 12-23 Mayıs 2014 tarihlerinde sınav/başvuru ücreti yatırılacaktır.

Ücreti yatıran adaylar başvuru merkezlerinin birinden başvurularını şahsen yapacaklardır. Ortaöğretim Kurumu (Okulu) Müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri EKPSS’de başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır.

Başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır.

Adayların başvuru merkezine giderken aşağıda belirtilen belgeleri yanlarında bulundurmaları zorunludur:

1) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış aday ve görevli tarafından imzalanmış mühürlü Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi

2) Doldurulmuş EKPSS Aday Başvuru Formu

3) Engelli sağlık kurulu raporu fotokopisi (Fotokopi başvuru merkezine teslim edilecektir.)

4) Sınavda yanında insülin pompası bulunacak şeker hastası adayların, şeker hastası olduğunu belirtir raporları

5) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmi belge)

6) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

Başvuru merkezi görevlisi tarafından, adayın tüm belgeleri kontrol edilecek, adayın Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki bilgiler ve Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır (Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmektir.).

* Geçerli fotoğraf: Son 30 ay içerisinde ÖSYM tarafından yapılan bir sınava bir başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapmış ve başvuru aşamasında fotoğrafı başvuru merkezi görevlisi tarafından çekilerek Merkezimiz kayıtlarına alınmış adaylar ile son 30 ay içerisinde herhangi bir nedenle bir başvuru merkezinden fotoğraf güncellemesi gerçekleştirmiş adayların Merkezimiz kayıtlarındaki fotoğrafı geçerli fotoğraftır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış imzalı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi olmayan veya belgede imzası bulunmayan adayların Aday Başvuru Formları kesinlikle işleme alınmayacaktır.

Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki engel durumu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydedilmesinde sınırlamalar bulunmaktadır. Bu sınırlamalar Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde de belirtilmiştir. Bilgilerinde tutarsızlık olan, engel grubu ile diğer engelli bilgilerinde uyumsuzluk ve aynı bilgi alanlarında aynı türde birden fazla farklı bilgi bulunan adayların Başvuru Merkezince başvuruları yapılmayacaktır.

Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki engel grubu bilgisi sisteme kaydedilecek, diğer engel durumu bilgi alanları Başvuru Merkezi görevlisi tarafından boş bırakılacaktır.

Başvuru yapıldıktan sonra başvuru merkezi tarafından yazıcıdan alınarak adaya verilecek 2 nüsha Aday Başvuru Kayıt Bilgileri formu dikkatle incelenmelidir. Aday bilgilerinin doğruluğundan emin olmalıdır. Bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık varsa hemen başvuru merkezi görevlisi uyarılarak eksik bilgi tamamlattırılmak, yanlış bilgi düzelttirilmelidir. Bilgiler doğru ise form imzalanıp görevliye onaylaması için geri verilmelidir. Onaylanmış, fotoğraflı belgenin bir örneği görevliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır. Sisteme ilk kez dahil olan adayların, kayıt bitiminde kendilerine verilecek olan şifreyi de saklamaları gerekmektedir.

Adaylar başvuruda başvuru hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyeceklerdir.

Başvurusunu tamamlayan adaylar aşağıdaki belgeleri birbirine iliştirilmiş bir şekilde başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Bu belgeler başvuru merkezlerince elden veya kargo ile kıymetli evrak olarak 11 Mart 2014 tarihine kadar ÖSYM’ye ulaştırılacaktır.

1- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış imzalı ve mühürlü Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinin aslı (imzalı ve mühürlü)

2- Aday Başvuru Kayıt Bilgileri formu

3- Engelli Sağlık Kurulu Raporunun fotokopisi

2012-ÖMSS/kuraya başvuran adaylardan eğitim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını bir başvuru merkezinden yapacaklardır. Bu adaylar değişikliğe esas belgelerini veya belgenin onaylı bir örneğini başvuru esnasında yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgesi yanında olmayanların bilgilerinde değişiklik yapılmaz. 2012 yılında bildirilen öğrenim durumu “mezun durumdayım” ise bu bilgi aynı öğrenim düzeyinde “öğrenim görüyor/mezun değilim” olarak değiştirilemez.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.