2.Balkan Savaşı’nın Sebebi

2.Balkan Savaşı’nın Sebebi

Londra Antlaşması‟nda en büyük payı Bulgaristan almıştı. Alınan paya razı olmayan Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Romanya Rusya‟nın da kışkırtmasıyla Bulgaristan‟a savaş açtı.

Yapılan savaşta Bulgaristan yenildi. Osmanlı Devleti bu durumdan yararlanarak Edirne ve Kırklareli‟ni geri aldı. Savaş, Bükreş Antlaşması ile sona erdi. Yapılan diğer antlaşmalarla da Bulgaristan toprakları paylaşıldı.
Bükreş Antlaşması (1913): Balkan devletleri ile Bulgaristan arasında imzalandı. Bulgaristan topraklarının büyük bir bölümü Balkan devletleri arasında paylaşıldı.

İstanbul Antlaşması(1913): Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında imzalandı. Doğu Trakya geri alınarak bugünkü Türk-Bulgar sınırı çizildi. Edirne, Dimetoka ve Kırklareli Osmanlıda kaldı. Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan‟da kalacak. Meriç Nehri sınır olacak. Bulgaristan‟daki Türklerden isteyenler 4 yıl içinde Türkiye‟ye göç edebilecekler, istemeyenler ise burada kalabilecek ve bunlar her türlü haklardan yararlanabilecektir.

Atina Antlaşması (14 Kasım 1913): Yanya, Selanik ve Girit Yunanistan‟da kalacak. Yunanistan‟da kalan Türklerin hakları yasa ile güvence altına alınacaktır. şubat 1914‟teki görüşmelerde de Bozcaada ve Gökçeada (imroz) dışındaki tüm Ege adaları Yunanistan‟a bırakıldı.
NOTLAR:
 Balkan devletlerinin Osmanlıdan ayrılışı:
– Yunanistan: Edirne Antlaşması 1829
– Sırbistan, Romanya, Karadağ: Berlin Antlaşması 1878
– Bulgaristan: 1908
– Arnavutluk: Londra Antlaşması 1913
 İstanbul ve Atina Antlaşmaları’nda bu ülkelerde yaşayan Türklerin durumuyla ilgili kararlar alınmıştır.
 Osmanlı Enver Paşa önderliğinde Edirne’yi geri aldı. Mustafa Kemal de Edirne’yi geri alan Bolayır Birliklerinin Kurmay Başkanı’dır. (Edirne’ye ilk giren M. Kemal’dir.)
 Bu savaşlardan günümüze; Batı Trakya azınlığının durumu, Ege Adaları ve Kıta Sahanlığı sorunları kalmıştır.
 Bulgaristan hariç diğer balkan devletleri ile sınır belirleyicileri antlaşmalar yapılmamıştır. Yalnız o ülkelerdeki Türklerin durumunu ilgilendiren sözlü anlaşmalar yapılmıştır.
 Osmancılık anlayışı yerini Türkçülük anlayışına bırakmıştır.
 Romanya II.Balkan Savaşı’na katılmıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.