12.sınıf mantık 2.dönem 1.yazılı soruları 2013-2014

2013-2014 ÖĞRETİM YILI KARATAY MEVLANA ANADOLU İMAM HATİP  LİSESİ  M A N T I K  DERSİ

                                                          2. DÖNEM 1. YAZILI YOKLAMASI                                                               

Adı,Soyadı:                                                                       No:                         Sınıf :                               Not:

 

1-Aşağıdakilerden hangisi olumlu ve tikel  bir önermedir?

A)Her insan ölümden korkar.       B)Bazı insanlar şanslıdır.       C)Yağmur yağarsa ekinler sulanır.  D)Hiçbir köyde elektrik yoktur.

2-I.Tüm fizikçiler bilim insanıdır.

II.Bazı fizikçiler bilim insanı değildir.

Bu iki önermenin çelişik olduğu dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi çelişik önermelerin özelliklerinden bir değildir?

A)Aynı özne ve yükleme sahip olma    B)Aynı doğruluk değerine sahip olma    C)Aynı yargıda bulunma    D)Aynı nicelikte bulunma

3-Aşağıda verilenlerden hangisi yüklemli kesin kıyasın kurallarından biri değildir?

A)Her kıyasta büyük,orta ve küçük terim bulunur.         B)Öncüller olumlu ise sonuçta olumludur.      C)Orta terim sonuçta bulunmaz.

D)İki olumsuz öncülden olumsuz sonuç çıkar

4-“Sadece başarılı insanlar mutludur.” öncülüne aşağıdaki önermelerden hangisi eklenirse   “Ali mutlu değildir.” sonuç önermesi          elde edilir?

A)Ali başarılı değildir.        B)Ali çalışırsa başarılı olabilir             C)Ali başarılıdır.     D)Ali istediği mutluluğu yakalayamamıştır.

5-Bütün çiçekler kokar.

Bazı bitkiler çiçektir.

O halde bazı bitkiler kokar.     Bu kıyasta orta terim aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kokar                             B)Çiçek                                    C)Bitkiler                             D)Bütün                       E)Bazı bitkiler

6-Biberin acılığı gerçektir.

Baklava tatlıdır.

O halde baklava gerçek değildir.

Yukarıdaki  kıyas aşağıdakilerden  hangisine  örnektir?

A)Entimem                           B)İkilem                           C)Kesin kıyas                       D)Zincirleme kıyas                    E)Safsata

7-“Sigara sağlığa zararlıdır.O halde tüm tütün ürünleri sağlığa zararlıdır.”  çıkarımı aşağıdakilerden hangisine örnektir?

A)Delilli kıyas                        B)İkilem                            C)Tümdengelim                         D)Tümevarım                    E)Analoji

8- Bütün çalışkanlar başarır.

Ali çalışıyor.

Ali başarır.

Başarılı olan sevilir.

O halde Ali sevilir.     Burada verilen kıyas aşağıdakilerden hangisidir?

A)Koşullu kıyas                     B)Basit kıyas                  C)Zincirleme kıyas                          D)Sorit                     E)Seçenekli kıyas

9-“Bazı genç insanlar disiplinlidir.” önermesinden aşağıdaki öncüllerden hangisinin yardımıyla “Bazı genç insanlar başarılıdır.” sonucu çıkarılabilir?

A)Bütün disiplinli insanlar başarılıdır.  B)Hiçbir disiplinli insan başarılı değildir.  C)Bütün genç insanlar başarılıdır.

D)Bazı disiplinli insanlar gençtir.              E)Bazı başarılı insanlar disiplinlidir.

10-Hiçbir idealist,materyalist değildir.

Çağdaş felsefeciler idealist değildir.                                  Yandaki hatalı kıyasta,kıyasın hangi kuralına uyulmamıştır?

O halde çağdaş felsefeciler materyalisttir.

A)Kıyasta en az üç terim bulunmalıdır.               B)İki tikel öncülden sonuç çıkmaz.            C)Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır.

D)İki olumsuz öncülden sonuç çıkmaz.         E)Öncüllerden biri tikelse sonuç tümel olamaz.

11-Karşısındakini ikna etmek için mantıksal deliller geliştirerek sürdürülen   …………………………………………………….dır.

12-Sözcüklerin anlaşılmasını sağlayan ne “Nedir?” sorusunun cevabına   …………………………………..     denir.

13-Deney,gözlem ve araştırmalar sonucunda elde edilecek yeni bir bilgi  ………………………………………………. için önemlidir.

14-Fatih Sultan Mehmet,babasına; “Eğer sen padişahsan tahtının başına geç,Eğer ben padişahsam emrediyorum,tahtının başına geç.” demiştir. Fatih Sultan Mehmet babasına tahtının başına geçmesi dışında bir seçenek bırakmamıştır. Bu durum  …………………………….

…(…………………………………….) kıyas türüne örnektir.

15-Öncüllerden biri veya sonuç önermesi saklı tutularak,söylenmeyerek yapılan basit kıyaslara ……………………………………………………….. ………………. denir. Örnek:”Düşünüyorum ,öyleyse varım.” Kıyasın birinci öncülü olan “Bütün düşünenler vardır.” önermesi saklı tutulmuştur.

16-Art arda gelen bir çok basit kıyastan oluşan,önceki kıyasın sonucu,sonraki kıyasın öncülü olan kıyas türü,bitişik koşullu kıyastır.(     )

17-Dilin yemin etmek,söz vermek,onaylamak,reddetmek,kararlılığı ifade etmek gibi işlevlerine dilin eylemsel işlevi denir.  (      )

18-Dilin “Dünyaya gülümse!   Kin gütme,affet!    Kırıcı olma,hoşgörülü ol!  Susma ama saçmalama!” gibi etkileme ve yönlendirme işlevlerine dilin yaptırma işlevi denir.  (     )

19-“Sizi karı koca ilan ediyorum.  Bu gemiye Piri Reis adını veriyorum.” gibi ifadeler dilin törensel işlevini örneklendirir.  (     )

20-“Sizin hepinizden bağımsız,yenilikci ve gelenekçi yani tam olarak benim gibi yapan eleştirel bireyler olmanızı bekliyorum.!” Burada öğretmenin öğrencilerine yaptığı konuşmada,çelişkilere yer verilmiş ve mantık hatası yapılmıştır.   (     )

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.