0-1 Yaş Arası Bebek Eğitimi

0-1 Yaş Arası Bebek Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bebekler, ilk doğdukları andan itibaren anne ve babaların ilgilerine, sevgilerine, yaşamlarını sürdürebilmek için onların varlığına ve onların bakım ve beslemesine ihtiyaç duyarlar. Bu bakım, sevgi ve ilgi, onların yaşamlarını sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Bunlar olmadığı durumda ise, bebekler henüz yeni doğmuş olsalar bile, ilerleyen dönemlerde psikolojik olarak sıkıntılar yaşayabilirler. Hareket ve yaşam alanı oldukça kısıtlı olan 0-1 yaş arası bebek için ilgi ve sevgi ihtiyaçlarının karşılanması, onun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Bu yaş arasında bebek eğitimi, ilerleyen dönemlerde psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı bir birey olabilmesi için gereklidir. Peki 0 ile 1 yaş arasındaki bebeğinizin eğitimi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bunları aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

0-1yaş arası bebek eğitimi için yapmanız gerekenler;

  • Yeni doğan bebekler annelerinin ilgilerini ve zamanlarını başkalarıyla paylaşmak istemez. Fiziki olarak da annelerine oldukça yakın olmak isterler. Bu dönemde bebeklerin annelerinden ayrı kalması, onları oldukça huysuz bir hale dönüştürür ve paniklemelerine sebep olur. Bu aylarda bebeğinizle sürekli büyük insanmış gibi konuşmanız büyük önem taşır. Bu olay bebeğinizin ilerleyen yaşlarda kelime dağarcığının artmasına ve kelimeleri çok daha doğru kullanmasına neden olacaktır. Ayrıca bebeğiniz, onunla ne kadar çok sohbet ederseniz size o kadar çok tepki verecektir.
  • İlk 6 aya kadar bebekler oturabilme ve eğilebilme alışkanlığına sahip olmak için çabalarlar. Bu dönemde yeni sesler taklit etmek onların en büyük eğlencesidir. Gün içerisinde 8 ile 16 saat arasında uyuma eğilimi gösterirler. Bu nedenle bu dönem bebeklerin bir şey anlayabilme ya da doğru ya da yanlışı ayırt edebilme dönemleri değildir. Ancak siz bu dönemden itibaren bebeklerinize, doğru yada yanlışı az da olsa anlatmaya en azından hayır ve evet terimlerini öğretmeye çalışmalısınız. Bu ilerleyen aylarda çok daha rahat eğitim vermenize neden olacaktır.
  • 6-9 ay arasındaki bebeğiniz için eğitici oyuncaklar alma döneminiz gelmiştir. Bu dönemde bebeğiniz artık yavaş yavaş adım atmaya ya da emeklemeye başlayacaktır. Bu nedenle onun kendini güvende hissetmesini sağlamanız gerekir. Onun alanını daraltmayın ve geniş alanlarda kendini özgür hissetmesi için gerekli ortamı sağlayın. Bunu da etraftaki tehlikeli şeyleri ortadan kaldırarak ve bebeğinizi kucağınızdan indirerek yapabilirsiniz.
  • 9-12 ay arasındaki bebeğiniz artık kendine güvenli bir hale gelmiştir ve bebeklerin büyük bir kısmı bu dönemde yürümeye başlar. Bebeğinizle bu dönemde daha çok vakit geçirmeli ve artık büyük bir insanmış gibi, onun boyuyla eşit olacağınız ve göz temasında bulunacağınız şekilde sohbet etmeye başlamalısınız. Bu onun kendine güvenli ve öz güveni oldukça yüksek bir birey olmasına neden olacaktır. 0-1 yaş arası bebek eğitimi için onunla konuşmak oldukça önemlidir. Bu durum bebeğinizin çok daha kolay iletişim kurmasına ve arkadaş çevresi oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.