Anne ve Babanın Çocuğun Eğitim Sürecine Katkısı

Anne ve Babanın Çocuğun Eğitim Sürecine Katkısı

BAŞARILI EĞİTİM SÜRECİ

Hayatımızın her döneminde karşımıza çıkan eğitim kavramı, pek çok kişinin diline dolanmış bir kelime olsa da aslında oldukça geniş ve etkili bir anlam içermektedir. Okulda öğretilen her türlü bilginin eğitim olduğu sanılsa da aslında eğitim süreci, insanlar anne karnındayken başlayan ve öldüğü ana kadar devam eden bireylerin kendi kendilerini yetiştirme metoduna verilen isimdir.

Eğitim Süreci Nedir?

Eğitim süreci diye bir kavram aslında yoktur. Çünkü insanlar yaşadığı süre boyunca bir şekilde eğitimin içerisinde bulunurlar. Anne karnında başlayan eğitim süreci, kişilerin kendilerini eğitebilecek bir seviyeye gelmesinden sonrada durmadan devam eder. Genel kavramlara ve halkımızın düşünce yapısına bakıldığında eğitim süreci, okulda alınan eğitimli doğru orantılı gibi düşünülüyor. Fakat durum böyle değildir. Eğitim sadece okulda değil, parkta, evde, iş yerinde, seyahatte, çarşıda ya da bir dükkanda bile gerçekleştirilebilir. Öğrendiğiniz ve kendinize kattığınız her bilgi, her değer bir eğitimdir.

Elbette okulun eğitimde ki katkısını görmezden gelmek oldukça yanlış bir yaklaşım olur. Okulda gösterilen ve öğretilen pek çok bilgi, bireyler için oldukça önemlidir. Bu tarz eğitimlerin dikkate alınması ve okul kurallarının uygulanmasına özen gösterilmesi daha başarılı ve daha saygılı bir birey olmanın birinci şartlarından bir tanesidir.

Genel Anlamıyla Eğitim

Eğitim kavramını tek bir açıklama altında tutmak oldukça yanlış ve eksik olacaktır. Çünkü eğitim, yaşadığınız, baktığınız, gördüğünüz, çalıştığınız ve hissettiğiniz her yerdedir. Yalnızca okulla sınırlandırılmamasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de budur.

Okul hayatında başarılı olmayan pek çok insanın çalışma hayatında oldukça büyük başarılara imza attığına şahit olabiliyoruz. Burada kişinin eğitimini tek başına yargılamaktansa, okul eğitimi kavramını yargılamamız gerekir. Çünkü birey başka bir alanda başarısını ispatlamış ve eğitim konusunda ki eksikliğin nereden kaynakladığı ile ilgili ipucu vermiştir. Buda okul eğitimi eksik de olsa bireylerin aslında kendini geliştirdiği sürece başarıya ulaşabileceklerinin bir ispatı olarak görülebilir.

Aynı olaya başka bir pencereden baktığınız da ise, üniversite mezunu bir bireyin iş yerinde hiçbir işe yaramadığını, çalışma prensiplerini bilmediğini, bir çocuktan daha az deneyim ve tecrübeye sahip olduğunu, nerede konuşması ya da nerede susması gerektiğini bilmediğini görebilirsiniz. Bu da aslında okul eğitimi tam olsa da bireyin insanlık ya da karakter eğitiminden mahrum olduğunu gösterir.

Her iki durumu da yaşayabilir ve her iki durumda da olabilirsiniz. Kıyaslama yapmanız gereken en önemli nokta eğitimin her daim sürdürülebileceğini bilmenizdir. Eğitim ile okul kavramını birbirinden ayrı tutarak kendini yetiştirebilmiş ve eğitebilmiş bir birey olabilirsiniz. Hayatınızda en önemli anlar sınavlar ve okul hayatınız olmadığı sürece kendinizi geliştirmek adına her şeyi yapabilirsiniz demektir.

Yapmanız Gereken Nedir?

Öncelikle bir ebeveynseniz, çocuğunuzun önceliğini sadece okul değil aynı zamanda insanlarla iletişimi doğru kurabilmesi gerektiğini öğretmektir. Kendini geliştirmeyi seven ve etkili iletişim kurabilen her çocuk, hayatının her anında rahatlıkla eğitilebilmektedir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER