Yangından Korunma Haftası 25 Eylül

Yangından Korunma Haftası 25 Eylül Açıklama
Her yıl ülkemizde 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında genellikle okullarımızda Yangından Korunma Haftası kutlanmaktadır. Yangından korunma haftasında genellikle, ülkemizde de oldukça büyük hasarlar bırakabilen yangınla ilgili bilgilendirme yapılır ve çeşitli etkinlikler düzenlenir. Özellikle, yangından nasıl korunması gerektiği anlatılır.

Genellikle Yangından Korunma Haftası kapsamında okullarda, yangının nasıl bir şey olduğu, nelerden kaynaklandığı ve nasıl korunması gerektiği konusunda bilgilendirme yapılmaktadır. Özellikle, yangında ilk aranması gereken yer olan itfaiyenin telefon numarası, kuruluşundan bugüne ne işe yaradığı, görevleri ve yapmış olduğu işler hakkında program yapılır.

Yangından Korunma Haftası kapsamında panolara şiirler, resimler ve kartlar asılır. Yapılacak olan bu resimlerin ve okunacak şiirlerin sayesinde haftanın önemi daha iyi anlatılabilir. Bu hafta ile ilgili söylenmiş olan güzel sözler, atasözleri ve afişler yine panolara asılır. Özellikle de halk dergi ve gazete ile yönlendirilmeye çalışılarak, yangının önemini anlatan konuşmalar yapılır. Yangından Korunma Haftası kapsamında genellikle çocuklara yangınla ilgili detaylar anlatılır. Anlatılanlar hakkında kısaca bilgilendirmek gerekirse:

Yangın, bir kıvılcım vasıtasıyla ortaya çıkar ve kısa zamanda büyüyerek büyük alanlara yayılır. Sonrasında ateşe dönüşen kıvılcımlar çevreye büyük oranda zarar vermektedir. Genel olarak insanların bilinçsiz davranışı ve dikkatsizliği yüzünden ortaya çıkmakta olan yangın, her zaman insan faktörü ile ortaya çıkmaz. Bazen meydana gelen doğal afetlerin de yangını tetiklediği gözlemlenmiştir. Bu sebeplerden ötürü, yangının nerede ve ne zaman çıkacağı bilinemez. Ama her durumda yangına karşı her daim dikkatli ve tedbirli davranmaktır. Yangın çıkma tehlikesi olan yerlerde kesinlikle tutuşması kolay olan maddeler bulundurulmamalıdır.

Ülkemizde yangın, oldukça sık görülen durumlardan bir tanesidir. Bu yangınların sebepleri genellikle, yanıcı maddelerin çocukların ulaşabileceği yerlere konulmasından, elektrik kontağı ile ilgili problemlerden, tüp gazının patlamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle bilinçsiz ve dikkatsiz davranmak, ülkemizde meydana gelebilecek yangının büyük oranda mal ve can kaybı meydana getirmesine neden olabilir. Geçmişten bugüne yangından korunabilmek adına pek çok buluş icat etmiş olan insanoğlu, ilk zamanlarda yangından kurtulabilmek için yalnızca kanca, su ve kazma kullanırken bugün yangın söndürmek için çok daha gelişmiş ve etkili yöntemler kullanılıyor.

1717 yılında ülkemizde kurulan ilk yangın söndürme teşkilatı, sonrasında kapatılarak yerini tulumba ocağına bırakmıştır. Günümüzdeki adıyla itfaiye olarak bilinen bu teşkilat sonrasında yalnızca isim değişikliği ile 25 Eylül 1923’ e kadar görevine devam etti. Bu tarihten sonra herhangi bir yangın durumunda, bu yangını söndürmek belediyelerin görevi olmaya başladı. Bugün hepimizin bildiği itfaiye, belediler aracılığı ile faaliyete girmiştir.

Yangından Korunma Haftası Neden Önemlidir?

Yukarda anlatılmış olan tüm bilgiler yangının daha az hasar verebilmesi hatta çoğunlukla meydana gelmeden önlenebilmesi adına yapılması gerekenlerdir. Fakat Yangından Korunma Haftası kapsamında anlatılan tüm bu bilgiler haricinde, hafta boyunca verilmek istenen mesaj yangına müdahale etmekten çok, oluşmasını engellemenin yollarını bulmaktır. Çünkü bu felaket söndürülerek halledilse dahi, özellikle topraklarımızda çok uzun süre etkisini kaybetmeyen bir doğal afettir.

Yurdumuzda her 25 Eylülü izleyen hafta Yangından Korunma Haftası olarak değerlendirilir. Hafta süresince çeşitli yayın organları ile halka, okullarda öğrencilere yangının zararları anlatılır. Korunma yolları ve alınması gereken önlemler belirtilir. Hafta süresince çeşitli yayın organları ile halka, okullarda öğrencilere yangının zararları anlatılır. Öğrencilerin, bu konuda daha dikkatli olmaları istenir. Korunma yolları ve alınması gereken önlemler belirtilir. Yangından korunma yolları öğretilir. Herkese yangın hakkında bilgi verilir. Yanma olayının nedeni, havada bulunan oksijendir. Yangın çıkar çıkmaz yakınımızda yangın söndürme tüpü varsa onu kullanarak ateşin üstünü köpükle kapatmalıyız. Tüp yoksa ateşi kum, halı, kilim, battaniye vb. ile örtüp hava almasını önlemeliyiz

Yangından korunma haftası ile ilgili şiirler sayfamızda Yangından korunma şiirleri okuyabilir bu hafta ile ilgili etkinlik ve törenlere hazırlanabilirsiniz.

resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sürekli güncellenen içeriği ile kendini daima yeni tutabilen sınav siteniz sorubak.com
resim

EN GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ

Eğitim alanında ki en güncel haberlere anında erişim sağlayabilirsiniz.
resim

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

Web sitemizde yer alan içeriklere kolay ulaşabilmeniz için arayüzü özenle tasarladık.
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sorubak.com olarak tüm sınavlar hakkında detaylı bilgileri web sitemize özenle ekliyoruz.