Türk Dil Bayramı (26 Eylül)

Bugün yaklasık 220 milyon konusuru bulunan Türk dili, Moğol ve Mançu-Tunguz dillerinin de yer aldığı Altay dil ailesinin en fazla konusura sahip koludur 19uncu yüzyıl sonlarına doğru yoğunluk kazanan arastırmalarla Altay dilleri olarak adlandırılan Türk, Moğol, Mançu-Tunguz, Japon ve Kore dilleri ile Fin-Ugor dilleri olarak anılan Fin, Macar
ve Samoyed dillerinin Ural-Altay adında bir dil ailesi olusturduğu düsüncesi, dünyada genel kabul görmüs bir kuramdı. Ancak, 20nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yürütülen dil bilimi arastırmalarıyla Ural ve Altay dillerinin bir dil ailesi olusturamayacağı düsüncesi yaygınlasmaya basladı. Fin, Macar ve Samoyed dilleri ile Türk, Moğol, Mançu-Tunguz, Japon ve Kore dilleri arasında benzerlikler bulunuyordu ama bu benzerlikler bir dil ailesi olusturmaya yetecek ölçüde bir kaynak dilden miras kalan ortak dil ögesi içermiyordu. Bugün artık dü nya dil bilimi çevrelerinde Türk, Moğol ve Mançu-Tunguz dillerinin olusturduğu Altay dil ailesi, genel kabul görmektedir. Bununla birlikte Kore ve Japon dillerinin bu dil ailesinde yer alıp almadığı üzerine tartısmalar sürmektedir. Bu iki dilin Altay dil ailesine ait olmaları durumunda da, Türk dilinin Altay dil ailesinin en çok konusura sahip kolu olduğu gerçeğini değistirmez.

İstanbulda Dolmabahçe Sarayında toplanan Birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül, Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 69 yıl önce, 12 Temmuz 1932de kurulmuştu. Yeni Türkiye Cumhuriyetinde dil ve tarih, Atatürkün en çok önem verdiği olgulardı. Önce 1931de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Uluslaşmanın en önemli temellerinden bir diğeri de dil idi. Bunun bilincinde olan ulu önder Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi sofrasında bulunanlara Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz? diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun. diyerek Türk Dil Kurumunun temellerini atar. Ertesi gün Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına başvururlar. Sonradan adı Türk Dil Kurumuna çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur.

Cemiyetin kuruluşuyla birlikte başlayan çalışmalar sürerken, Türk Dil Kurultayının hazırlıkları da başlamıştır. Bu coşku ve heyecan içerisinde Türk Dil Kurultayı toplanır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı katılır. Atatürk, Kurultayı baştan sona kadar izlemiştir. Türkçenin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi yolunda Türk Dil Kurultaylarının çok önemli yeri vardır.

Dünyada Türk Dilinin Öğretimi Ana dili konusurları dısında Türk dili lehçelerinin birinci dil, ikinci dil veya yabancı dil konusurları da bulunmaktadır. Özellikle Türkiye Türkçesinin pek çok ülkede konusuru olduğu saptanmıstır. Ethnologue verilerine göre Türkiye Cumhuriyeti dısında 34 ülkede Türkiye Türkçesi konusuru bulunmaktadır. Konusur nüfusunun yanı sıra Sovyetler Birliğinin dağılması, Körfez Savası gibi yakın tarihte yasadığımız olaylar, Türkiye Cumhuriyetinin bölgesinde ve dünyadaki önemini artırmıs, Türkiye çekim merkezi hâline gelmistir. Bu gelismeler, Türkiye Türkçesinin Türk cumhuriyetlerinde ve diğer ülkelerde öğretimi konusunda çesitli asamalardaki yeni öğretim
kurumlarının, üniversitelerde yeni bölümlerin kurulmasını ve özel dershanelerde kursların açılmasını sağlamıstır.
Yazını Devamı İçin Tıklayınız.
İlgili Şiirler İçin Tıklayınız
Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER