Ankara'nın Başkent Oluşu (Şiirler,Açıklama)

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti in başkenti, Ankara ilinin merkezi olan şehir, Türkiye in en kalabalık ikinci, dünyanın ise en kalabalık otuz sekizinci kentidir. Topraklarının büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi in Yukarı Sakarya bölümünde yer alır. Türkiye in coğrafi merkezine yakın olduğu için, hem konum hem de işlev itibariyle Türkiye in kalbi benzetmesi yapılır.Ankara, kedisi, keçisi ve bu keçinin yünü, tavşanı, armudu, balı, çiğdemi ve Kalecik Karası denilen misket üzümü ile ünlüdür. Ortalama 890 m rakıma sahip olan kentin nüfusu, 2008 yılı ADKS sayımına göre 4,548,939 kişidir.

gelişmişlik ele alındığında türkiyenin izmir ve istanbuldan sonra en gelişmiş kentidir. Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı a ulaşanAnkara, Hattileri, Hititleri, Frigleri, Lidyalıları, Ahamenişleri (Persler), Makedonyalıları, Galatları (Keltler), Romalıları, Selçukluları ve Osmanlıları ağırlamış, Batı ve Doğu medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Geçmişte, Galatların bir boyu olan Tektosaglara ve sonrasında Friglere başkentlik eden kent, 1923 en beridir de Türkiye Cumhuriyeti e başkentlik etmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra, Padişah VI. Mehmet tarafından 30 Nisan 1919da 9. Ordu Müfettişliğine atandı. 19 Mayıs 1919da Refet Bey (Bele), Kâzım Bey (Dirik), Ayıcı Mehmet Arif Bey ve Hüsrev Bey (Gerede) ile birlikte Samsuna çıktı. Burada Havza ve Amasya Genelgesi i yayınlayan ve Sivas ile Erzurum Kongresi i düzenleyen Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti ile Amasya Protokolü ü imzalamıştır. Bu protokol üzerine Meclis-i Mebusan açılmıştır. Mustafa Kemal, meclis çalışmalarını daha yakından izleyebilmek için 27 Aralık 1919da Ankaraya gelmiştir.Ankaraya gelmesinin nedenleri arasında buranın demiryolu ağına sahip olması, İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmemiş olması, merkezi bir konumda bulunması ve Batı Cephesi e yakınlık gibi nedenler de etkili olmuştur.

Meclis, 28 Ocak 1920de oybirliği ile Misakımillîyi kabul etmiştir. Bunun üzerine İstanbul işgal edilmiş ve meclis kapatılmıştır. Mustafa Kemal, 19 Mart 1920de illere ve kolordu komutanlıklarına bir genelge göndermiş ve Ankarada olağanüstü bir meclisin açılacağını duyurmuştur. Seçimlerin ardından 23 Nisan 1920de TBMM açılmış ve hükümet kurulmuştur. Türk Kurtuluş Savaşı bu meclisten yönetilmiş, savaşın kazanılmasının ardından Lozan Antlaşması imzalanmış ve I. TBMM seçim kararı almış ve yerini II. TBMMye bırakmıştır. İnkılap Meclisi olarak da anılan bu meclis 13 Ekim 1923 e Ankarayı başkent ilan etmiştir.

Ankara başkent olduktan sonra gelişti. Modern yapılar, büyük apartmanlar yapıldı. Yüksek okullar, üniversiteler açıldı. Fabrikalar, yeni iş yerleri kuruldu. Kent kısa sürede büyüdü, genişledi.

Ankara bugün nüfus yoğunluğu bakımından yurdumuzun ikinci büyük kentidir.

Her yıl 13 Ekim günü Ankaranın başkent oluşu, düzenlenen büyük törenlerle kutlanır. Ankara Kalesinde başlayan bu törene özel giysileri içinde seymenler, öğrenciler, çeşitli dernek temsilcileri katılırlar. Törende yapılan konuşmalarda Ankaranın başkent oluşunun anlam ve önemi belirtilir.

İlginizi Çekebilir.

  • Ankara ın Başkent Oluşu Şiirleri-1
  • Ankara ın Başkent Oluşu Şiirleri-2
  • Ankara ın Başkent Oluşu Şiirleri-3
  • Ankara ın Başkent Oluşu Açıklama
  • NE ZAMAN?

    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Ne Zaman
    Haber Kategori
    Haber

    SON HABERLER