14 Mart Tıp Bayramı Hakkında...

14 Mart 1827de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçetin önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşıdaki Tulumbacıbaşı Konağı da Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiyede modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Martında işgal altındaki İstanbulda gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boranın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursadaki Yıldırım Darüşşifası da ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

Günümüzde

Tıp sembolü1976dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Martı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABDde ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistanda ünlü doktor Bindhan Chandra Royun doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü Doktorlar Günü olarak kutlanır.

14 MART 1827DE TIP OKULU AÇILDI

Bizde tıp bayramının ne zaman kutlanacağı, ya da hangi tarihle ilişkilendirilmesi gerektiği sorusu ancak yakın tarihimizde cevap bulabilmiş. Sultan II. Mahmutun yenilikçi hareketleri sonucu, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendinin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp mektebi olan, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşındaki Tulumbacıbaşı Konağında kurulmuş. Bu şekilde, tıp tarihimizde 14 Mart yerini almış. Aynı bina içinde Tıphane ve Cerrahhane eğitimlerini ayrı ayrı yapıyormuş. Tıp eğitimi o yıllar batıda olduğu gibi dört yılmış, son sınıfta hocalar tarafından usta ve yetenekli olanlar tesbit edilerek sınava alını ve başarılı olanlar askeri hastanelere veya ordunun tabur alaylarına muavin tabip unvanı ile tayin ediliyorlarmış. Orada bir hekimin gözetiminde birkaç sene çalışıp deneyim kazandıktan sonra da serbest hekim oluyorlarmış.

Tıphane-i Amire 1827den 1836ya kadar Şehzadebaşındaki Tulumbacıbaşı Konağında gündüz eğitimi yapıyormuş. 1836 yılında Sarayburnundaki Askeri Kışlaya (Otlukçu Kışlasına) taşınmış. Ayrı binada eğitim gören Cerrahhane de burada tıp eğitimi ile birleşip, eğitim yatılı hale getirilmiş. Bu binanın yetersiz hale gelmesi ile Galatasaraydaki Enderun ağaları okulu tekrar elden geçirilip duzenlenmiş ve Tıbbiye 1839da Galatasarayya taşınmış. Bu okula Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adı verilmiş.

Bu okulun 17 Şubat 1839da açılışı Sultan II. Mahmut tarafından yapılmış ve eğitiminde yeni düzenlemeler getirilmiş. Eğitim dili Fransızca olmuş ve öğrenci alınmaya başlanmış. Eğitim dilinin Fransızca olması zamanla hekim sayısında azalmaya yol açmış. Nitekim 1867 yılında Türkçe tıp eğitimi yapan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıp Mektebi) açılmış. 1870 yılında da askeri tıp okulunda dersler Türkçeleşmiş. 1878 yılında şimdiki Sirkeci Tren İstasyonu yanındaki Demirkapı Askeri Kışlasına taşınmış. 1894 yılında Sultan II. Abdülhamitin emriyle Haydarpaşadaki Tıbbiye Binası inşa edilmeye başlanmış. Bu görkemli binaya 6 Kasım 1903te taşınılmış. Önce Askeri Tıbbiye sonra, Sivil Tıbbiye taşınmış ve 1909 yılında iki mektep birleştirerek Darülfünun Tıp Fakültesi olmuş.
Yüce önder Atatürk: Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!


İLK KUTLAMA 1919DA

İlk tıp bayramı 14 Mart 1919da, işgal altındaki İstanbulda, tıp öğrencileri tarafından kutlanmış. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmış.
1933de Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane İstanbul Üniversitesine dâhil olmuş. Peşinden de 1945te Ankara Tıp Fakültesi, 1954te Ege Tıp Fakültesi kurulmuş. Derken bugünlere gelinmiş...

Güzel Sözler

* Güneş girmeyen eve doktor girer.

* Güneş ve temiz hava, verem mikrobunun düşmanıdır.

* İnsan veremli doğmaz, doğduktan sonra verem mikrobunu başkalarından alır.

* Alkol, veremin en yakın dostudur.

Konuyla İlgili Olarak

  • İlgili Şiirler
  • Açıklama
  • NE ZAMAN?

    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Sınav
    Haber Kategori
    Ne Zaman
    Haber Kategori
    Haber

    SON HABERLER