4 Nisan Nato Günü (Şiirleri,Açıklama,Güzel Sözler)

NATO; Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü anlamına gelen North Athlantic Traty Organization olarak yazılan İngilizce aslındaki sözcüklerin kısaltılmış şeklidir. Uluslararasında sık kullanılan bu kısaltılmış biçim artık bir kısaltma olmaktan çıkmış, kendine özgün anlamı olan bir sözcük gibi kullanılmaya başlanmıştır.
NATO, uluslararası bir kuruluştur. Birleşmiş Milletler Örgütü e üye bazı uluslar 1949 yılında kendi aralarında yeni bir birleşme ve dayanışma örgütü kurdular. Bu örgütü Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, İngiltere, İzlanda, Hollanda, Belçika, İtalya, Danimarka, Norveç ve Portekiz kurdu. Daha sonra NATOya 1952 yılında Türkiye, 1954 yılında Yunanistan, 1982 yılında da Batı Almanya ve ispanya katıldı. Bugün NATOya üye 16 ülke vardır.
NATO, üye ülkeler tarafından savunma amacı ile kurulmuş olan bir örgüttür. Üye devletlerin birinin saldırıya uğraması durumunda öbürleri saldırgan ülkeye karşı işbirliği içinde savaşmayı kabul etmişlerdir. Üye devletler birbirlerini korur ve kollarlar. Bu amaçla işbirliği yaparlar. NATO un amacı; barış düzenini uluslararası güvenliği, sosyal gelişmeyi, üye ulusların özgürlüğünü korumak olarak özetlenebilir. NATO amacına ulaşmak için çalışmalarını belli bir düzen içinde yürütür. NATO un çalışma organları ve görevleri şunlardır:
NATO Konseyi: Üye ülkelerin sürekli temsilcilerinden ya da dışişleri bakanlarından oluşur. NATO Genel Sekreterinin başkanlık ettiği bu toplantılarda ekonomik, askeri, siyasal, kültürel konular görüşülür.
Sekreterya: Genel Sekreter ve yardımcılarından oluşur. Görevi NATO un günlük işlerini yürütmektir.
Askeri Komite: NATOya üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşur. Askeri Komite NATO Konseyine bağlıdır. Askeri bakımdan en yüksek kuruldur. Bu kurulda savunma sorunları görüşülür. Komite içinde Daimi Grup adı ile anılan üçlü bir grup vardır. Bu grup yürütme organı işlevini görür. Görevi NATO Komutanlarına gerektiğinde emir vermektir.
NATO un dört büyük komutanlığı vardır. Bunlar:
* Avrupa Yüksek Komutanlığı,
* Atlantik Yüksek Komutanlığı,
* Manş Komitesi Komutanlığı,
* Amerika, Kanada Bölgesi Komutanlığıdır.
Her yıl 4 Nisan, NATO Günü olarak üye ülkelerde kutlanır. NATO Gününde, NATO un kuruluşu, organları, amacı ve çalışmaları anlatılır.
NATO un Değişmeyen Prensipleri

*2002 Prag Zirvesiİttifak, savunma amaçlıdır.
*Caydırma için yeterli bir gücü muhafaza etmek esastır.
*Üyelerin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı garanti edilerek dünya barışına katkı devam ettirilir.
*Üye ülkelerden birine yapılan tecavüz, tamamına yapılmış kabul edilir. (5 nci madde)
*İttifak, Avrupada ABD in konvansiyonel ve nükleer askeri varlığını zaruri sayar.
*NATO Savunmasının kollektif tabiatı, işbirliğine ve entegrasyonuna istinad eder.
*Nükleer silahlarda sıfır çözüme ulaşıncaya kadar, konvansiyonel ve nükleer silahların uygun bir kombinasyonunu kullanmaya devamı zorunlu görür. Nükleer silahların amacı siyasi olup, ittifakın güvenliğinin en önemli garantisidir. Bu kuvvetler savaşı ve dengeyi korumak için asgari düzeyde tutulur.
Türkiye in NATO Üyeliği
Başlangıçta 12 devletin iştirakiyle akdedilmiş olan Kuzey Atlantik Antlaşmasına Londrada 17 Ekim 1951 tarihinde düzenlenen bir Protokol ile Türkiye ve Yunanistanın da katılımları onaylanmış, Türkiye 18 Şubat 1952de yine Fuat Köprülü ün dışişleri bakanlığını yaptığı Adnan Menderes hükümeti döneminde NATOya resmen üye olmuştur. Norveç, Danimarka gibi üyeler Türkiye in üye olmasına, çok yakın zamana kadar Monarşi yle yönetildiği ve yeterli demokrasi tecrübesi olmadığı gerekçesiyle uzun müddet karşı çıkmışlardır.
8 Eylül 1952de [1] Türkiye NATOya kabul edildikten yedi ay sonra İzmirde Müttefik Kara Kuvvetleri Karargahı (LANDSOUTHEAST) kurulmuş, karargahın başına ABDli bir korgeneral getirilmiştir. 1954 e karargaha Fransa, İngiltere ve İtalyadan askerler dahil edilerek üs güçlendirilmiştir.
NATO Kuvvetler Statüsü Sözleşmesi[2] adlı uluslararası anlaşma, İzlanda hariç, NATO üyesi diğer devletler tarafından imzalanmıştır. Sözleşme Türkiye tarafından 10 Mart 1954 tarihli ve 6375 sayılı kanunla onaylanmıştır. NATO Kuvvetleri Sözleşmesi, her biri oldukça detaylı kaleme alınmış yirmi maddeden oluşur. Kısaca bu anlaşmayla ABDnin Türkiye topraklarında askeri tesisler ve üstler kurması ve askeri personel bulundurulması kabul edilmiştir.
1966da, NATOya ait haber alma tesislerinin sayısı 112ydi. Türkiyede 35 kilometrekarelik alan NATO un denetiminde olup buraya, bakanlar dahil Türk yetkililerin NATO komutasından izinsiz girmesi yasaktı.
ABD ile Türkiye arasında 1976 yılında imzalanan ABD-Türkiye Savunma ve İşbirliği Anlaşması, İncirlik, Kargaburun ve haber alma tesislerinin NATO adına ABD tarafından kullanılmasını sağladı. 1980 yılında 12 Eylül Darbesi sonrasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ise 12 askeri üssün NATO adına ABD tarafından 5 yıllık kullanılmasına karar verildi. Bu anlaşma, ABD in talebi doğrultusunda halen yürürlüktedir...
Türkiyedeki NATO Üsleri

Afyonkarahisar askeri havaalanı Türkiye in en büyük askeri havaalanıdır.NATO un 2. büyük havaalnıdır. Ana Jet Bakım Üssü olarak kullanılmaktadır. Sivil uçuşlara açılması konusundaki çalışmalara NATOdan izin çıkmamıştır.
İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSKda olan, NATO un önemli bölgesel bir depo üssüdür. Adanaya 10 km uzakta bulunan üs, Akdenize 56 km uzaklıktadır. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana jet üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadir.
İzmir Hava Üssü İzmirin 17 km kuzey batısında Çiğlide bulunan Avrupadaki ABD hava kuvvetleri e (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. İzmir Hava Üssü NATO un Türkiyedeki en eski üssü olmakla beraber, son yıllarda önem kazanmıştır. 11 Ağustos 2004de LANDSOUTHEAST karargâhı Napoliden İzmire taşınmış [3], 1 Ocak 2006da da ABD 16. hava filosu, Almanya ın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmiştir.
Şile üssü: Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır.
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı: Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACSlar burada üslenmiştir.
Balıkesir 9. Hava Jet Üssü: Bu üsde 6 adet vault denilen füze rampası bulunmaktadır.
Muğla Aksaz Deniz Üssü.
Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardinde NATOya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6)
Güzel Sözler
• Birlikten güç, güçten ise güven doğar.
• Barışı korumanın en iyi yolu savaşa hazır olmaktır.
• Güvensizlik başlayınca dostluk bozulur.
Konuyla İlgili Şunlara da BAKABİLİRSİNİZ..
İlgili Şiirler
Açıklama
Nato Günü Dosyası

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER