2016 lys 1 yorumları

2016 lys 1 yorumları

GEOMETRİ ÇOK ZORLADI

Adaylar özellikle geometri sorularında zorlandı, bir soru için 2 dakika olan süre yetmedi. Uzmanlar da sınavı özellikle de geometri sorularını Zorluk derecesi yüksek, matematik sorularını da Boş işlemli diye nitelendirdi. Nesibe Aydın Okulları Matematik Zümresi, Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu, FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ve Uğur Okulları Matematik Kurulu Üyesi Nilda Kirazın değerlendirmeleri şöyle:

MATEMATİK: Geçmiş yıllarda seçici soruları türev, integral gibi zor konulardan gelirken, bu sene tüm konulardan farklı zorluk derecesinde sorular çıktı. Aynı konudan gelen sorular da zorluk derecesi bakımından birbirinden farklı düzeyde oldu. Soruların çözümü konu bilgisine hakim olunmasının yanı sıra çok iyi işlem yapılmasını gerektirdiği için çok fazla soru çözerek hazırlanan öğrencilerin avantajlı olabileceği bir sınav. Çünkü her bir soru tek basamak işlemle değil, çok işlemle çözüldü..

GEOMETRİ: Zorluk derecesi normalin üstünde. Bazı sorular anlatıma dayalı olup şeklin çizilmesi öğrenciden istenmiş. Öğrenciler zamanı yetiştiremedi. Geçmiş yıllardan farklı olarak dörtgen ve çokgenler konularından toplam 8 soru ve analitik geometrinin nokta ve doğru analitiği kısmından 5 soru sorulması konulara göre soru dağılımını değiştirmiştir. Geometride başarı için temel kurallara çok iyi hakim olup yorumlama becerisinin yüksek olması gerektiği görülmüştür. Bu testte de üst düzey işlem becerisi ön plana çıkmıştır.

SINAVA PİSAGOR VE ÖKLİD Mİ GİRECEKTİ?

LYS-4 sorularının kolaylığını sosyal medyadan eleştiren adaylar, dün LYS-1den sonra özellikle geometri sorularının zorluğundan yakındı. İşte sınav yorumları:

-Pisagor mezarında ters döndü ters.

-Öyle bir geometri soruları vardı ki sanki sınava Öklid girecekti yani.

-Geometriyi Pisagor gelse çözemez, insaf be.

-LYS-1i özetlemek gerekirse, süre bitene kadar sorularla bakıştım fakat soru falan çözemedim tabii ki.

-Geometriden babalar gibi 1 soru yaptım. Kendimle gurur duyuyorum.

-Kağıt bana ben kağıda baktım, seneye inşallah.

-Ayıp olmasın diye geometriden 1 soru işaretledim.

-Geometri kitapçıkları dağıtıldıktan sonra sınıfça zengin kalkışı yaptık.

-Sorular yüzüme gülüp arkamdan bıçaklayan insanlar gibiydi; kolay görünüşlü zor sorular melek yüzlü şeytan.

-LYS-1de sadece şeker yedim.

-ÖSYM, YGS in intikamını almıştır. Herkese geçmiş olsun.

-LYS-1 matematik değil de sanki İngilizceydi.

-Geometri soruları ile karşılıklı uzun bir süre göz teması oldu. 15 dakika sonra bitti.

-LYS-1 biz Bitti demeden bitti.

-LYS İspanya, biz Türkiye.

-Geometri testi dağıtıldıktan tam 15 dakika sonra okulda kavimler göçü başlamadıysa ben de bir şey bilmiyorum.

-LYS-1, yeni sallama teknikleri keşfettirdiğin için teşekkürler.

-Geometri sorularına bakarken sanki önümde yabancı dil var gibi hissediyorum.

-LYS-1in bana kattığı tek şey iki kalem, bir silgi ve kalemtıraş oldu.


LYS Maratonu da ikinci gün sınavları da beklendiği gibi önceki yıllara göre daha kolaydı. Genel değerlendirmeler bu yönde. Ama genel öğrenci profiline bakıldığında Geometri sanki adayları biraz zorladı!..

Üniversite giriş sınavlarındaki başarı oranının düşüklüğü nedeniyle soruların bu yıl beklenenden çok daha kolay olacağını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bugün de değişen bir şey olmadı. Haftaya en belalı sınav var. Fen Bilimleri de de yine kolay sorularla karşılaşırsanız hiç şaşırmayın.

ÖSYM söz verdiği gibi sınavdan iki saat sonra soruları yayınladı. Umarız en kısa süre içerisinde de değerlendirmeleri tamamlayarak sonuçları açıklar.

Yanlış ya da tartışmalı soru var mıydı?
Şu ana kadar gelen bilgiler çerçevesinde böyle bir durum söz konusu değil ama bazen ileriki saatlerde, hiç kimsenin görmediği hataları gören Hocalar olabiliyor.

Kolay sorular, daha doğrusu çok zor olmayan sorular, yığılmalara neden olabiliyor.
Bu da daha önce 8, 10 puanla kaçırılan yerlerin daha az puanla kaçırılmasına neden olabilir.

Hangi puan dilimleri arasında yığılma olacağına yönelik tespitler ise bir kaç gün içerisinde netleşir.

Yine gelen bilgiler çerçevesinde, bu yıl tüm LYS testlerinde ful çeken çok sayıda aday olabilir!

ÖSYM in yasakladığı aksesuarlarla örneğin saatle, küpeyle, tokayla sınava giren öğrencilerin, her ne kadar tutunak tutulup, sınava devam etseler de, yine de ÖSYMye bir dilekçe göndermelerinde yarar var. Çünkü geçen yıl 900 civarında öğrencinin sınavı bu yüzden iptal edilmişti...

Sınava giren adaylar da, aileleri de derin bir oh çekip rahatlasınlar ki, haftaya moralli bir şekilde yeni sınavlara girsinler...

Bu arada yüreğinde çocuk sevgisi olan ve gençler için çaba harcayan herkesin Babalar Günü kutlu olsun...