2011 YGS sorularının analizi

En zor sorular Geometri Bölümü de, en çok zaman alan da Matematik e.

Fen Bilimleri ve Uğur Dershaneleri öğretmenleri YGS sorularını yorumladı. Uzmanlar, Sorular zor ve zaman alıcı. En fazla zaman alan sorular Matematik e, en zorlar da Geometride dedi.

Uzmanların, sorularla ilgili yorumları şöyle:

Türkçe: Sorular uzun genellikle tek soruda çok bilgi yoklaması açısından zordu. Ancak, soruların kuruluşu ve dili açısından da nitelikli. Soruları müfredata uygun, açık, anlaşılır ancak oldukça uzun metinlerden oluşuyor. Kitap okumayı ve okuduğunu anlamayı gerektiren becerilere sahip öğrencilerin kolay çözeceği sorular.

Kimya: Bilgiye dayalı, dikkatli olan öğrencilerin çözeceği sorular. Sorular tamamen beklenilen düzeyde ve bölümlerden sorulmuş. Tamamı müfredata uygun. Madde bilgisi atom ve periyodik cetvel çözünülürlük ve mol kavramlarından da sorular var.

Tarih: Bilinin YGS ölçülerinden daha zor sorular. Konularla ilgili temel Tarih bilgisi olmayan, öğrencilerin çözemeyeceği sorular var. Soruların dağılımı müfredata uygun, bilgi soruları ağırlıkta. Genel Tarih bilgisinden 7 soru, İnkılap Tarihinden 8 soru, Milli Güvenlikten 1 soru sorulmuş. Yorum gücüne dayalı 11 adet soru varken, 6 adet doğrudan bilgi gerektiren soru var. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda tarih dersi seçici test olmuş.

Felsefe: Tüm lise müfredatına uygun. Konu dağılımında üniteler taranmış. 34 ve 36. soruları ayırt edici olurken, tüm soruların seçicilik düzeyi yüksek. Konu bilmeden çözülemeyecek sorulardan bu bölüm oluşuyor. 9 sorudan 4 ün zorluk derecesi yüksek.

Fizik: Öğrencileri yormayan ve zorlamayan bir test. Ancak, bu bölümdeki kırılma konusuyla ilgili 11inci soru LYSde sorulması gereken bir soru bulunuyor. Ancak, müfredatta var.

Biyoloji: Sorularda kısmen müfredatta geçmeyen terimler ve 9uncu sınıf ve öncesinde bulunmayan bilgilerden oluşabiliyor. Öğrencileri ciddi şekilde ayırt edecek. Müfredat dışı sorular var. Yeni müfredatta 11 ci sınıfa ait sorular yer alıyor. Konu dağılımı geçen yılla örtüşmüyor. Biyolojide öğrencileri biraz zorlamışlar. 6. 7. ve 8. sınıf bilgileri kullanılarak ve 9. sınıf müfredatından soru sorulmuş. Sorulardan 37.soru 11. sınıfta okutulan müfredatta yer alıyor. Ancak bu öğrencilerin eski müfredata göre eğitim gördüğünü düşünürsek bu sorunun müfredat dışı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında 35.soru 7. sınıf müfredatında verilen sistem konusundan da soru sorulmuş.

Matematik: Matematik soruları zamanla örtüşmeyen sorular ağırlıkta. Çocuklar bir problemin üzerine takılıp da çözmek için uğraşırsa en az 5 dakikası gider. Problemleri öğrencinin okuyup, aklında tutması gerekiyor. Türkçe paragraf soruları gibi sorular var. İşlemi fazla olan soru çok.

Geometri: Geçen yıla göre sorular zor ve bilgi ağırlıklı. Müfredata uygun. Geometriye zaman harcayan öğrenilerin kolaylıkla çözeceği sorular değil.

Coğrafya: Eskiden grafik yorumlama sorusu vardı. Çok fazla bilgi ve genel kültür isteniyordu. Bu yıl tamamen bilgiye dayalı ve mutlaka coğrafya bilgisi olması lazım. 9 ve 10 cu sınıf bilgileri dikkate alınarak yapılmış. Coğrafya soruları temel kavram ve bilgilere sahip olma, bu bilgileri kullanma ve yorumlama yetisini ölçen sorulardır. Müfredat dışı soru bulunmuyor. Yer şekilleri ve Türkiye in yer şekilleri konuları ağırlıkta.

Alıntı


NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER