18 Mart Çanakkale Zaferi

18 Mart Çanakkale Zaferi

18 Mart Çanakkale Zaferi

18 Mart Çanakkale Zaferi, tarihimizin en önemli olaylarından biridir. Çünkü bu savaş bize özgürlüğümüzü vermiştir. Bir taraftan da, vatanı korumak için savaşa giden pek çok vatan evladının ölümüne sebep olmuştur. Düşmanların saldırıları karşısında, gözünü kırpmadan savaşan bu yiğitler, anlı şanlı bir tarih yazılmasına neden olmuştur. Bu sebeple her yıl, 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlanırken, bir taraftan da bu vatan evlatları sevgi ve saygı ile anılmaktadır.

Çanakkale Savaşı, 3 Kasım 1914 tarihinde başlamış ve 18 Mart 1915 tarihinde sona ermiştir. Savaş2ın en çarpışmalı alanı, Çanakkale boğazı olmuştur. Bu deniz savaşlarının dışında, Gelibolu yarımadasında da kara savaşları sürmüştür. Bu kara savaşları ise, 25 Nisan 1915ten, 9 Ocak 1916 tarihine kadar devam etmiştir. Her iki tarafta da kazanılan savaş, Türk halkının verdiği en önemli savaşlardan biridir. Çok ama çok zor koşullara rağmen, herkesin hedefi bellidir: Düşmanı, vatan toprağından atmak! Bu sebeple, kimse ihtiyaçlarını düşünmeden bu savaş için mücadele etmiş ve ölmek pahasına da olsa, vatanın toprağından bir karış dahi düşmana teslim etmemiştir. Çanakkale Savaşı, gerçek manasıyla biz kazanış destanıdır.

Çanakkale zaferinin kazanılmasını sağlayan, ileri görüşlü liderimiz Atatürktür. O günün yokluk şartlarında, herkese vatan sevgisini ve vatanı savunma duygusunu hissettirmiş ve olağanüstü bir ordu yaratmıştır. Burada, Türkiyenin bağımsızlık savaşı verilmiş ve şanlı bir biçimde savaş kazanılmıştır. Çanakkalenin geçilmez surlarında, Anafartalarda ve Conkbayırında bir destan yazılmıştır. Bugün şehitlerimizin mezarı olan bu yerlerin her bir karışı, kan ile kazanılmıştır. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türkiyenin gücüne güç, büyüklüğüne büyüklük katmıştır.

İşte biz bu sebeple, her sene 18 Mart tarihini hem büyük bir gurur, hem de büyük bir keder ile anmaktayız. Bir taraftan milletimizin kazandığı zaferin coşkusunu hatırlar ve göğsümüzü kabartırız. Fakat bir taraftan da, orada canını veren şehitlerimizi düşünür, akan kanlarına saygı duyar ve kederleniriz. Düşman elinde, ne çok canımızı kaybettiğimizi düşünürüz.

18 Mart Çanakkale Zaferi, hem pek çok yayın organında, hem de okullarda kutlanılmaktadır. Gazetelerde ve dergilerde, bu günün anlamıyla ilgili pek çok yazı yayınlanmaktadır. Televizyonda, Savaşı ve koşullarını anlatan programlara rastlarız. Radyolarda da, bu günün anlamına özel konuşmalar yapılmaktadır. Okullarda ise Çanakkale zaferi ile ilgili etkinlikler düzenlenmektedir. Bu güne özel şiirler okunur, piyesler sahnelenir. Çeşitli konuşmalar yapılır ve şehitler anılır. Günle ilgili resimler yapanlar ve kompozisyon yazanlar olur. Bunlar herkesle paylaşılır.

18 Mart Çanakkale Zaferinin, ülkemiz için ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu gün, halkımızla gurur duyacağımız bir gündür. Atalarımızın bizim geleceğimiz için nasıl mücadele ettiğini, tekrar hatırlayacağımız bir gündür. Bizde bu gün, onları anarak ruhlarına selam etmiş olur ve onları saygıyla anarız.

İlgili İçerikler:

Çanakkale Zaferi Şiirleri

Çanakkale Zaferi Dosyaları

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER